Podem imaginar un conservador-restaurador “ecològic”?

Avui dia el conservador-restaurador de béns culturals té poc en compte la perspectiva de la sostenibilitat i de la cura del medi ambient en la seva activitat. Aquest aspecte no forma part del seu procés formatiu ni tampoc de les pràctiques habituals del sector i, de fet, es fa molt difícil trobar informació sobre gestos i actituds ecològicament responsables directament aplicables a la nostra feina.  
 Per tal de contextualitzar la qüestió que ens ocupa, en aquest article comencem per definir els   conceptes fonamentals relacionats amb la sostenibilitat, com són l’ecologia, el decreixemento el desenvolupament sostenible i, sobretot, recordem quin és l’objectiu comú de tots aquests punts de vista: acostar-nos a la sobrietat energètica, reduir el consum i utilitzar els productes menys contaminants per contribuir així, en la mesura del possible, amb la lluita contra la crisi climàtica i de les energies fòssils.
Finalment, intentem aplicar aquests criteris a la pràctica diària d’un conservador-restaurador autònom amb laboratori privat, analitzant dos aspectes essencials de la nostra feina: un espai de treball que consumeixi un mínim d’energia, i una pràctica professional menys contaminant.