Projecte de conservació de l'arxiu Joan Cabanas de l'Ajuntament de Sant Cugat

Durant l'any 2015 es realitzen, a la seu de l'Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat del Vallès, les feines de conservació del fons de negatius realitzats pel fotògraf santcugatenc Joan Cabanas i Alibau (1908-1952). El projecte està coordinat per Glòria Puigmal, amb la col·laboració de Joan Giralt.
Cabanas està considerat el "primer" fotògraf de Sant Cugat i destaca per les fotografies d'estudi que va realitzar i per la documentació de la vida quotidiana de la vila, amb imatges particularment rellevants dels aplecs de Sant Medir, d'esports i de medis de transport.
Del 9 al 13 de març es va realitzar una setmana de formació a aquests tècnics per tal de començar el projecte, determinar quin tipus de proves calia fer per avaluar l'estat de conservació dels negatius (en molt mal estat, com és habitual en la majoria d'arxius catalans), segregar els nitrats dels acetats, desempolsar negatius i netejar vidres, i realitzar prototipus de sobres i caixes permanents que permetin l'endreça, la manipulació, l'estudi i la preservació a llarg termini de l'obra d'aquest interessant fotògraf local.
Vegeu-ne alguns exemples !